©  Foto:

Markering - den første Albani Kirke

Denne markering viser placeringen af den trækirke, Sct. Albani, hvor Danmarks sidste vikingekonge Knud den Hellige blev myrdet d. 10. juli 1086.

Kong Knud den Hellige var Danmarks konge fra ca. 1042 og indtil drabet i 1086. Drabet var kulminationen på et oprør mod kongen, hvor han blev jaget fra Jylland til sin kongsgård i Odense. Den 9. juli forlod kongen kongsgården for at gå til aftenbøn i Sct. Albani Kirke. Her fandt oprørene ham foran alteret, og tidligt om morgenen blev Kong Knud dræbt med et spyd i siden. Korset i belægningen markerer det sted, hvor Knud den Hellige blev dræbt.

De runde markeringer rundt på pladsen viser, hvor stolperne i den oprindelige trækirke Sct. Albani Kirke har stået. Trækirken stammer sandsynligvis fra 1000-tallets anden halvdel. Efter drabet blev Knud i første omgang begravet i kirken.

Kort efter drabet begyndte der at ske mirakler omkring kirken, hvilket førte til Knuds helgenkåring. I 1095 blev Knud skrinlagt og placeret i krypten i den nybyggede Sct. Knuds Domkirke, hvor du stadig i dag kan se de jordiske rester af Knud den Hellige.

Odenses nuværende domkirke, Sct. Knuds Kirke, har man formentlig haft til hensigt at bygge samme sted som Sct. Albani Kirke, men i 1886 blev den placering af Sct. Albani Kirke, vi kender i dag kendt.

Den firkantede markering i belægningen viser, hvor en af Odenses første bisper lå begravet. Graven er i dag udstillet på TID – Museum for Odense.