©  Foto:

Byminiaturer - sådan så Odense ud

Det tidlige Odense: Bronzemodeller i 1:1000

Besøg de fascinerende bronzemodeller ved Domkirken, som viser Odense med ca. 600 års mellemrum. Udforsk byens udvikling fra en domkirkeby i vikingetiden til Danmarks næststørste by i slutningen af middelalderen.

Odense 988

I 900-tallet var Odense en central by i Danmark, både politisk og geografisk. Byen lå midtvejs på ruten tværs over Fyn, hvor vejen gennem byen i dag er kendt som Overgade og Vestergade. Syd for Odense Å lå ringborgen Nonnebakken, opført af vikingekongen Harald Blåtand i 980'erne og nu på UNESCO's verdensarvsliste. Den lille trækirke Albani Kirke, som også ses på modellen, blev nævnt første gang i 988 og spillede en vigtig rolle i byens historie, blandt andet som stedet hvor kong Knud den Hellige blev dræbt i 1086. Byen mindede mest om en landsby med gårde og værksteder, og modellen viser, hvad vi ved fra arkæologiske fund og historiske kilder.

Odense 1593

I 1593 var Odense blevet en af Danmarks største byer. Domkirken, som stadig står i dag, var opført, og byen havde udviklet sig med kirker, byporte og tæt bebyggelse med boliger, håndværk, købmandsgårde, adelsgårde, skoler og rådhus. Nonnebakken var stadig en markant forhøjning, nu med navnet Nonnebjerg efter et tidligere nonnekloster. Modellen baserer sig på en illustration fra 1593 og giver et levende indtryk af byens udseende og struktur på det tidspunkt.

De to modeller

Modellerne blev skabt i 2019 af Museum Odense i samarbejde med de svenske bronzestøbere Ludvig og Anders Ödman. Støbt i vejrbestandig bronze med den traditionelle cire perdue-teknik, er modellerne både detaljerede og holdbare. Efter regn kan man se vand i åen, hvilket gør modellerne endnu mere livagtige. Hver bygning og træ er omhyggeligt skåret ud i voks og samlet inden støbningen, hvilket resulterer i præcise og imponerende modeller.

Kom og oplev historien med egne øjne og hænder ved Domkirken i Odense.