H.C. Andersens Hjemby

VisitOdense
Foto:Lærke Beck Johansen&Jonas Legarth

Hans Christian Andersen (1805–1875) er en af Danmarks mest elskede forfattere og en af de mest kendte historiefortællere i verden. Hans eventyr er blevet oversat til mere end 125 sprog og har tryllebundet generationer med deres blanding af magi, moral og melankoli. 

Men hvem var manden bag de verdenskendte eventyr om Den lille havfrue, Den grimme ælling og Kejserens nye klæder? Her får du et indblik i hans liv, hans værker og de myter, der er en del af hans personlige historie.

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha' - H.C. Andersen

H.C. Andersens eget eventyr

Fra fattigt barn i den Odenseanske slum, søn af en friskomager og en vaskekone til feteret kulturpersonlighed i de allerøverste sociale lag i 1800-tallets København - man skulle næsten tro at det var et eventyr af H.C. Andersen, men det er i stedet eventyrforfatterens egen livshistorie.

Det hele startede i Odense

H.C. Andersen blev født den 2. april 1805 i Odense som søn af en fattig skomager og en vaskekone. Hans opvækst var præget af beskedne kår, men også af fantasi og drømme. Hans far introducerede ham tidligt for litteratur, mens hans mor dyrkede folketro og magi, hvilket satte dybe spor i hans senere forfatterskab.

Som 14-årig rejste Andersen alene til København i håbet om at blive skuespiller eller operasanger. Hans begyndelse i hovedstaden var svær, men hans unikke talent og vedholdenhed fik ham hurtigt til at skille sig ud.

Eventyr, romaner og skuespil

H.C. Andersens eventyr er hans mest kendte værker. Historier som Den standhaftige tinsoldat og Den lille pige med svovlstikkerne rummer både børnevenlig magi og dybe eksistentielle temaer. Andersen skrev dog også romaner og skuespil, som afspejler hans interesse for samfund og individets rolle. Mange af hans værker blev inspireret af hans egne oplevelser og følelser af fremmedgørelse.

De første skriverier

Samme år udgav han under pseudonym sin første bog - Ungdoms-Forsøg - og en tragedie fra bogen indleverede han til Det Kongelige Teater. Stykket blev afvist, men teaterdirektionen besluttede sig for at hjælpe den unge forfatter til en uddannelse, som han afsluttede i 1829 som cand. phil. og helligede sig digtergerningen. Det kendetegner meget af Andersens liv at modgang og medgang følges ad.

I forfatterskabets første tid (1828-1835) prøver han kræfter med mange genrer og har en rig fantasi, lystighed og vovemod. Det store gennembrud i 1835 er romanen Improvisatoren samt de første eventyr: Eventyr fortalte for Børn. På samme tid bryder han igennem i udlandet med sine romaner og hyldes i både England og Tyskland.

At rejse er at leve - H.C. Andersen

Et eventyrligt liv

Allerede mens han levede, blev hans eventyr og historier oversat til flere sprog, hvilket sikrede ham en stigende folkelig berømmelse. I skarp kontrast til hans store succes i digtergerningen står hans privatliv; han havde ikke held i kærlighed og levede i ensomhed plaget af bekymringer, dog med en stor venskabskreds blandt ligesindede. 

Alting har en ende

H.C. Andersen døde i 1875 af leverkræft på familien Melchiors landsted "Rolighed" i det nuværende Østerbro i København, og begravelsen vakte stor international bevågenhed.

H. C. Andersen er med sin frodige fantasi og for sin tid radikale og moderne syn på kunsten en af de mest interessante personligheder i dansk kulturhistorie og har ikke alene bidraget med litterære værker, men også med tegninger, papirklip og billedbøger. Når du besøger hans hus i Odense kan du se et bredt udsnit af alt det, han skabte i løbet af sit eventyrlige liv.

Det er tungt, forbandet tungt, at dø mens hjertet stadig er ungt - H.C. Andersen