Den 10. Juli 1086 gemte Knud sig i trækirken Sankt Albani Kirke med sin bror Benedict og 17 følgere. Den religiøse Knud faldt på knæ og bad til Gud for sit liv og håbede, at ingen ville skade ham i Guds hus. Desværre kunne trædørene ikke holde hoben ude, og alle 17 følgere blev dræbt på et øjeblik. Knud accepterede sin skæbne og knælede foran alteret, klar til at dø og blev tilsidst dræbt med et spyd.
Danmark blev et i stigende grad religiøst land som tiden gik, og i årene efter mordet på Knud var landet plaget af den ene fejlslagne høst efter den anden, og mange anså det for at være Guds straf for mordet. Det, kombineret med de mange mirakler, der efter sigende fandt sted ved Knuds grav, satte gang i projektet med at få Knud ophøjet til helgen. Som en del af projektet blev Knuds knogler gravet op i 1095 og underkastet flere prøver, der skulle påvise, om han var en helgen eller ej. Disse prøver faldt positivt ud, og i år 1100 blev Knud anerkendt som helgen af den Katolske Kirke og flyttet til den nye domkirke i Odense.
Ikke overraskende blev Knud aldrig nogen særligt populær helgen blandt danskerne. Han var imidlertid af stor vigtighed for den kongelige familie, som pludselig kune påvise en direkte forbindelse til Gud gennem den royale helgen. Knuds status som helgen blev også brugt som argument for at videreføre Knuds politiske hensigter.
Resterne af Knud og hans bror Benedikt kan stadig ses i Domkirken i Odense, Skt. Knuds Kirke, og lige i nærheden kan man se en statue af helgenen på det sted, hvor han blev dræbt.
Artikel af Sofie Schäfler